KEÇİ BOYNUZU
KEÇİ BOYNUZU:
Kuvvetli antioksidan özelliği ile sigara içenler için iyi bir bronş rahatlatıcısı?
Anayurdu Akdeniz, İran, Orta Doğu ve Kanarya Adaları olan keçiboynuzu
içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde özellikle sigara içenler için
iyi bir bronş rahatlatıcısı ve balgam söktürücüsü.
Sürpriz bir şekilde, yağda eriyen bir vitamin olan E vitamini içeriyor.
Keçiboynuzu oldukça antik ve mistik bir gıda, ismi İncil'de ve
Yahudilerin kutsal kitabı Talmud'da geçiyor. Efsaneye göre St. John,
keçiboynuzu meyvelerini toz ederek balla karıştırır ve uzun süren çöl
yolculuklarında tüketirmiş, güç kuvvet verdiği için. Bu yüzden
keçiboynuzuna 'St. John's Bread' de deniyor. Bilimsel adı 'Ceratonia
siliqua L.' baklagiller ailesinden, her dem yeşil bir ağaç.
Keçiboynuzu zengin bir fosfor, demir ve kalsiyum kaynağıdır. Fosfor,
kronik yorgunluğun giderilmesinde çok yardımcı çünkü enerji
metabolizmasının anahtarıdır.
Alerjik reaksiyonu hafifletiyor!
Bahar yorgunluğuyla mücadelede ise özel bir önemi var keçiboynuzunun.
Astım, bronşit, saman nezlesi, sinüzit gibi alerjinin tetiklediği bütün
hastalıklar bir miktar artış gösterir bahar dönemi. Hastalık düzeyinde
olmayan hafif derecedeki alerjik reaksiyonlar, kendini yalnızca
'yorgunluk, halsizlik' olarak gösterir bazen ve kişi buna 'bahar
yorgunluğu' der geçer. Keçiboynuzunun bu konuda katkısı ne olacak
derseniz, bu meyvenin hem kendisinin hem de unu ve pekmezinin alerjik
reaksiyonları hafifletici etkisi var. Keçiboynuzu ürünlerindeki 'gallik
asit'in hem anti-alerjik, hem de hafif analjezik etkiye sahip. Üstelik
'teofilin' adını verdiğimiz bir madde içeriyor. Bu madde çay içince
kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor, solunumu destekliyor ve
bronşları açıyor...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder