150 gr. tereyağı
yarım kilo süt
yarım tatlı kaşığı tuz
yarım su bardağından bir parmak fazla toz şeker
1 tane yumurta
50 gr(1 paket) yaş maya
900 gr un (yaklaşık 6 veya 6,5 su bardağı)
Dolgu Malzemeleri:
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı tarçın
Üzerine:
1 yumurta
iri toz şeker (bulamazsanız normal şeker de olur)
Hamur için yağı tavada eritin. (çok kızmış olmasın) Sütü, tuzu,
şekeri ve yumurtayı tavaya ekleyip arada karıştırarak ılıtın. Yaş mayayı
ufalayıp geniş bir kaseye alın. Sütlü karışımı üzerine döküp
karıştırarak tamamen erimesini sağlayın. Undan bir bardak kadar ekleyip
mikserle mayayla iyice karışmasını sağlayın. İyice karışınca yavaş
yavaş kalan unu eklemeye başlayın. Hafif elinize yapışan ama su kek
hamuru gibi olmayan bir hamur elde etmelisiniz. Hamurun üzerine biraz un
serpin. Üzerine temiz bir mutfak havlusu kapatın ve hamur iki katı
olana kadar (yaklaşık 45 dakika) bekletin.
Bu arada dolguyu hazırlayın. Tereyağını bir kaseye alın. Şeker ve
tarçını ekleyip kaşık yardımıyla iyice özleşmesini sağlayın. (mikser de
kullanabilirsiniz.) Tereyağının beyazlığı hiç gözükmeyecek kadar
karışmış olmalı.
45 dakika sonunda hamuru hafifçe kasede yağurup havasını alın ve iki
eşit parçaya bölün. Masanızı hafif unlayın. Bezelerinizi merdaneyle
normal bir fırın tepsisinin boyutlarında dikdörtgen şeklinde açın. Ne
kadar ince ve geniş açarsanız rulolarda o kadar çok kıvrımınız olur.
(unutmamalısınız ki çok ince açarsanız da daha çok dolguya gerek
duyarsınız) Dolguyu eşit miktarlarda hamurların üzerine yayın.
Dikdörtgenleri uzun kenarından sarıp rulo yapın. Her ruloyu 15-20 eşit
parçaya kesin. Kesilen tarafları üste gelecek şekilde yağlı kağıt serili
tepsiye dizin. Üzerlerine mutfak havlusu serip 40 dakika
mayalandırın. 40 dakika sonunda üzerlerine yumurta sürüp şeker serpin.
220C fırında 5-6 dakika (7′yi geçmesin) pişirip ılık olarak servis
yapın. Bu hamurdan 3 tepsi çıktı. İsterseniz siz malzemeleri yarı yarıya
kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder